Ontdek je perfecte verblijf

Zoeken op stad
apr. 28, 2024 - apr. 29, 2024
Zoek

10 Dingen om te eten in Bergen en waar

Fried Fish Sandwich With Tartar Sauce French Fries Stone De keuken van Bergen komt zeker niet in de buurt van het concept 'goedkoop', maar zonder twijfel kun je de stad niet verlaten zonder ten minste één van de typische gerechten te hebben geproefd. Hoewel de typische gerechten van Bergen gemonopoliseerd worden door vis, op bijna elke manier bereid, is er ook ruimte voor vlees en andere lekkernijen die voor ons Italianen beslist 'ongewoon' zijn. Laten we eens kijken wat de 10 dingen zijn die je absoluut moet eten in Bergen, voordat je Noorwegen verlaat.
ZIE OOK: Wat te zien in Bergen

1 - Broodjes gerookte zalm

plate fresh smoked salmon rolled up stuffed with cream cheese parsley wooden table Een van de meest gebruikte ingrediënten in de Bergse keukens is zalm, het hoofdingrediënt in sommige gerechten waar zelfs niet-rokers hun lippen bij aflikken. Omdat gerookte zalm zo gemakkelijk te bereiden is, is het een'fastfood' gerecht geworden, dat in sommige delen van Bergen wordt geserveerd in de vorm van een rolletje dat je onderweg rustig kunt eten.

  • Aanbevolen: snack

  • Gemiddelde prijs: €3,00

  • Hoofdingrediënten: gerookte zalm, gevuld met roomkaas of andere sauzen naar keuze

2 - Brunost (geitenkaas)

norwegian homemade brown cheese brunost with crackers crispbread wooden desk close up selective focus Brunost is de beroemde romige en zoete geitenkaas, die naar pindakaas smaakt en op brood gesmeerd kan worden. De kenmerkende bruine kleur is te danken aan de karamellisatie van de lactose tijdens de productie, en het wordt meestal geserveerd in cafés of hotels tijdens het ontbijt (het is het equivalent van onze boter) of gekocht in de supermarkt in handige pakjes.

  • Aanbevolen voor: ontbijt, tussendoortje

  • Gemiddelde prijs: €3,00 - €4,00

  • Hoofdingrediënten: geitenkaas

3 - Lutefisk (Kabeljauw)

cod fish white skinless fillet fresh meal food snack table copy space food background rustic Vis staat centraal in de traditionele Noorse keuken, dus het is geen wonder dat een van de dingen die je in Bergen moet eten de Lutefisk is: kabeljauw of stokvis. Lutefisk wordt gedroogd en gezouten en vervolgens 4-5 dagen in koud water geweekt. Het is een gerecht dat op verschillende manieren gekookt kan worden, maar het wordt nog steeds gekenmerkt door zijn kenmerkende scherpe geur en 'gelatineachtige' uiterlijk. Het gerecht staat alleen op het menu tijdens de wintermaanden.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde prijs: ongeveer €50,00

  • Hoofdingrediënten: kabeljauw, aardappelen en mosterd

4 - Fiskesuppe (Vissoep)

fiskesuppe norwegian cod salmon chowder Laten we het weer over vis hebben met Fiskesuppe, ook wel vissoep genoemd, typisch voor Bergen maar nu te vinden in heel Noorwegen. Fiskesuppe is een mix van garnalen, kabeljauw en zalm vergezeld van andere ingrediënten en kan in verschillende variaties worden gegeten, voor elk wat wils.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde prijs: €10,00

  • Hoofdingrediënten: aardappelen, garnalen, kabeljauw, zalm, eieren en melk.

5 - Rendiersoep

finnbiff sauteed reindeer roasted reindeer meat norwegian dish traditional meal from lapland especially finland sweden norway russia sakha Het idee om het vlees van een rendier te eten, de historische metgezel en vriend van de kerstman uit zijn kindertijd, lijkt misschien macaber en soms walgelijk, maar sta ervoor open. Rendiervlees is een populair gerecht in Bergen en in heel Noorwegen, en gaat heel goed samen met wijn of bier. Het wordt in verschillende variaties geserveerd, maar je zult het vooral in de vorm van soep op tafel vinden.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde prijs: €10,00 - €15,00

  • Hoofdingrediënten: rendiervlees, diverse sauzen, reuzel of boter, diverse bijgerechten

6 - Vis Baguette

fried fish sandwich with tartar sauce french fries stone Het idee van een broodje gevuld met vis spreekt Italianen misschien niet zo aan, maar het is niettemin een van de kenmerkende streetfoodgerechten van Bergen en zeker het proberen waard. De baguette is vrij groot en kan worden gevuld met haring, garnalen en meer, natuurlijk allemaal vergezeld van verschillende groenten en sauzen.

  • Aanbevolen voor: altijd

  • Gemiddelde prijs: €10,00 - €13,00

  • Hoofdingrediënten: stokbrood, sauzen, vis, groenten

7 - Pinnekjøtt

stekt flesk fried pork belly generally served with potatoes white sauce norwegian cuisine traditional assorted dishes top view Pinnekjøtt is een hoofdgerecht van lams- of schapenvlees, meestal geserveerd in porties die met z'n tweeën kunnen worden gegeten. Het is een typisch kerstgerecht en wordt nu het hele jaar door in Novegia bereid. Het wordt geserveerd met Zweedse aardappelpuree en rapen en bier. Hoewel dit soort vlees in elke winkel verkrijgbaar is, wordt Pinnekjøtt nog steeds thuis bereid, vanwege de andere smaak die het pekelen aan het vlees geeft.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde kosten: €40,00 ongeveer

  • Hoofdingrediënten: lams- of schapenvlees en puree.

8 - Plukkfisk

plukkfisk Foto door Ole Husby. Plukkfisk is een van de oudste gerechten in de culinaire traditie van Bergen, nu beroemd en overal in het land bereid. Het gerecht, dat op het eerste gezicht een soort puree lijkt, bestaat uit vis (meestal kabeljauw, maar er zijn verschillende variaties), aardappelen en uien, allemaal geserveerd met spek of bacon.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde prijs: €9,00

  • Hoofdingrediënten: vis, ui aardappelen, spek of bacon, wit brood.

9 - Raspeball (Gnocchi)

/foto/raspball Foto door Jarvin. Raspeball zijn aardappelknoedels die alleen op donderdag worden geserveerd. Regionaal zijn er talloze variaties van het gerecht, dat in veel gebieden wordt gekookt gevuld met lamsvlees, varkensvlees en een verscheidenheid aan toppings, variërend in zowel hoeveelheid als smaak.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde prijs: €19.00

  • Hoofdingrediënten: aardappelknoedels, half voorgekookt en half rauw, zout en verschillende soorten meel of gerst.

10 - Smalahove (gerookte schapenkop)

/foto/svi c3 b0 Foto door Schneelocke. Smalahove is een van de lekkerste gerechten uit de Bergense keuken, maar het is zeker niet voor iedereen. Het bestaat uit een gerookte schapenkop, die gekookt of gestoomd (ongeveer drie uur) wordt geserveerd, samen met aardappelen. In sommige gevallen worden de hersenen in de kop gekookt en met een lepel gegeten, of ernaast gebakken.

  • Aanbevolen voor: lunch, diner

  • Gemiddelde prijs: €47,00

  • Hoofdingrediënten: in tweeën gespleten schapenkop, akvavit koolraap, aardappelen

Waar te eten in Bergen: de beste restaurants, cafés en streetfood

Bergen is geen bijzonder goedkope bestemming en eten in cafés en restaurants kan erg duur zijn. Daarom geven zowel toeristen als de plaatselijke bevolking de voorkeur aan street food, dat altijd garant staat voor de typische lokale keuken. Hier zijn de beste plekken om te eten in Bergen:

1 - Spisekroken

  • Omschrijving: een heel klein restaurant met een karakteristieke inrichting, waarvoor het raadzaam is om van tevoren te reserveren. Het biedt typische gerechten

  • Specialiteit: desserts, vooral de cheescake

  • Gemiddelde prijs: vanaf €50,00 per persoon

  • Adres: Klostergaten - Routebeschrijving - Facebookpagina

2 - 1877

  • Omschrijving: Klein restaurant met tafels dicht op elkaar, maar met precies de juiste hoeveelheid privacy. Biedt keuze uit twee vaste menu's met typische gerechten, met drie of vijf gangen.

  • Specialiteit: koolvisgerechten, lokale vis

  • Gemiddelde prijs: vanaf €80 per persoon

  • Adres: Vetrlidsallmenningen 2 - Routebeschrijving - Facebookpagina

3 - Enhjorningen

  • Beschrijving: Dit restaurant is een van de historische bezienswaardigheden van de stad en is volledig in hout ingericht met karakteristieke meubels. Het biedt visgerechten.

  • Specialiteit: vissoep

  • Gemiddelde prijs: vanaf €60,00 per persoon

  • Adres: Enhjørningsgården - Routebeschrijving - Facebookpagina

4 - Pingvinen

  • Omschrijving: Kleine gastropub maar ideaal voor een snelle lunch of diner, hoewel het hier erg druk is. De keuken biedt naar stadsnormen een onovertroffen goede prijs-kwaliteitverhouding.

  • Specialiteit: kaasplankje

  • Gemiddelde prijs: vanaf €28,00 per persoon

  • Adres: Vaskerelven - Routebeschrijving - Facebookpagina

5 - Restaurant Cornelius

  • Omschrijving: Prachtige locatie die te bereiken is met een korte en aangename boottocht. Het biedt typisch Scandinavische gerechten, met drie- en vijfgangenmenu's.

  • Specialiteit: zeevruchten

  • Gemiddelde prijs: vanaf €75,00 per persoon

  • Adres: Holmen v/Bjoroy, Fjell - Routebeschrijving - Facebookpagina