De keuken van Bergen komt zeker niet in de buurt van het concept 'goedkoop', maar zonder twijfel kun je de stad niet verlaten zonder ten minste één van de typische gerechten te hebben geproefd. Hoewel de typische gerechten van Bergen gemonopoliseerd worden door vis, op bijna elke manier bereid, is er ook ruimte voor vlees en andere lekkernijen die voor ons Italianen beslist 'ongewoon' zijn. Laten we eens kijken wat de 10 dingen zijn die je absoluut moet eten in Bergen, voordat je Noorwegen verlaat.
ZIE OOK: Wat te zien in Bergen
1 - Broodjes gerookte zalm
Een van de meest gebruikte ingrediënten in de Bergse keukens is zalm, het hoofdingrediënt in sommige gerechten waar zelfs niet-rokers hun lippen bij aflikken. Omdat gerookte zalm zo gemakkelijk te bereiden is, is het een'fastfood' gerecht geworden, dat in sommige delen van Bergen wordt geserveerd in de vorm van een rolletje dat je onderweg rustig kunt eten.
Aanbevolen: snack
Gemiddelde prijs: €3,00
Hoofdingrediënten: gerookte zalm, gevuld met roomkaas of andere sauzen naar keuze
2 - Brunost (geitenkaas)
Brunost is de beroemde romige en zoete geitenkaas, die naar pindakaas smaakt en op brood gesmeerd kan worden. De kenmerkende bruine kleur is te danken aan de karamellisatie van de lactose tijdens de productie, en het wordt meestal geserveerd in cafés of hotels tijdens het ontbijt (het is het equivalent van onze boter) of gekocht in de supermarkt in handige pakjes.
Aanbevolen voor: ontbijt, tussendoortje
Gemiddelde prijs: €3,00 - €4,00
Hoofdingrediënten: geitenkaas
3 - Lutefisk (Kabeljauw)
Vis staat centraal in de traditionele Noorse keuken, dus het is geen wonder dat een van de dingen die je in Bergen moet eten de Lutefisk is: kabeljauw of stokvis. Lutefisk wordt gedroogd en gezouten en vervolgens 4-5 dagen in koud water geweekt. Het is een gerecht dat op verschillende manieren gekookt kan worden, maar het wordt nog steeds gekenmerkt door zijn kenmerkende scherpe geur en 'gelatineachtige' uiterlijk. Het gerecht staat alleen op het menu tijdens de wintermaanden.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde prijs: ongeveer €50,00
Hoofdingrediënten: kabeljauw, aardappelen en mosterd
4 - Fiskesuppe (Vissoep)
Laten we het weer over vis hebben met Fiskesuppe, ook wel vissoep genoemd, typisch voor Bergen maar nu te vinden in heel Noorwegen. Fiskesuppe is een mix van garnalen, kabeljauw en zalm vergezeld van andere ingrediënten en kan in verschillende variaties worden gegeten, voor elk wat wils.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde prijs: €10,00
Hoofdingrediënten: aardappelen, garnalen, kabeljauw, zalm, eieren en melk.
5 - Rendiersoep
Het idee om het vlees van een rendier te eten, de historische metgezel en vriend van de kerstman uit zijn kindertijd, lijkt misschien macaber en soms walgelijk, maar sta ervoor open. Rendiervlees is een populair gerecht in Bergen en in heel Noorwegen, en gaat heel goed samen met wijn of bier. Het wordt in verschillende variaties geserveerd, maar je zult het vooral in de vorm van soep op tafel vinden.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde prijs: €10,00 - €15,00
Hoofdingrediënten: rendiervlees, diverse sauzen, reuzel of boter, diverse bijgerechten
6 - Vis Baguette
Het idee van een broodje gevuld met vis spreekt Italianen misschien niet zo aan, maar het is niettemin een van de kenmerkende streetfoodgerechten van Bergen en zeker het proberen waard. De baguette is vrij groot en kan worden gevuld met haring, garnalen en meer, natuurlijk allemaal vergezeld van verschillende groenten en sauzen.
Aanbevolen voor: altijd
Gemiddelde prijs: €10,00 - €13,00
Hoofdingrediënten: stokbrood, sauzen, vis, groenten
7 - Pinnekjøtt
Pinnekjøtt is een hoofdgerecht van lams- of schapenvlees, meestal geserveerd in porties die met z'n tweeën kunnen worden gegeten. Het is een typisch kerstgerecht en wordt nu het hele jaar door in Novegia bereid. Het wordt geserveerd met Zweedse aardappelpuree en rapen en bier. Hoewel dit soort vlees in elke winkel verkrijgbaar is, wordt Pinnekjøtt nog steeds thuis bereid, vanwege de andere smaak die het pekelen aan het vlees geeft.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde kosten: €40,00 ongeveer
Hoofdingrediënten: lams- of schapenvlees en puree.
8 - Plukkfisk
Foto door Ole Husby. Plukkfisk is een van de oudste gerechten in de culinaire traditie van Bergen, nu beroemd en overal in het land bereid. Het gerecht, dat op het eerste gezicht een soort puree lijkt, bestaat uit vis (meestal kabeljauw, maar er zijn verschillende variaties), aardappelen en uien, allemaal geserveerd met spek of bacon.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde prijs: €9,00
Hoofdingrediënten: vis, ui aardappelen, spek of bacon, wit brood.
9 - Raspeball (Gnocchi)
Foto door Jarvin. Raspeball zijn aardappelknoedels die alleen op donderdag worden geserveerd. Regionaal zijn er talloze variaties van het gerecht, dat in veel gebieden wordt gekookt gevuld met lamsvlees, varkensvlees en een verscheidenheid aan toppings, variërend in zowel hoeveelheid als smaak.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde prijs: €19.00
Hoofdingrediënten: aardappelknoedels, half voorgekookt en half rauw, zout en verschillende soorten meel of gerst.
10 - Smalahove (gerookte schapenkop)
Foto door Schneelocke. Smalahove is een van de lekkerste gerechten uit de Bergense keuken, maar het is zeker niet voor iedereen. Het bestaat uit een gerookte schapenkop, die gekookt of gestoomd (ongeveer drie uur) wordt geserveerd, samen met aardappelen. In sommige gevallen worden de hersenen in de kop gekookt en met een lepel gegeten, of ernaast gebakken.
Aanbevolen voor: lunch, diner
Gemiddelde prijs: €47,00
Hoofdingrediënten: in tweeën gespleten schapenkop, akvavit koolraap, aardappelen
Waar te eten in Bergen: de beste restaurants, cafés en streetfood
Bergen is geen bijzonder goedkope bestemming en eten in cafés en restaurants kan erg duur zijn. Daarom geven zowel toeristen als de plaatselijke bevolking de voorkeur aan street food, dat altijd garant staat voor de typische lokale keuken. Hier zijn de beste plekken om te eten in Bergen:
1 - Spisekroken
Omschrijving: een heel klein restaurant met een karakteristieke inrichting, waarvoor het raadzaam is om van tevoren te reserveren. Het biedt typische gerechten
Specialiteit: desserts, vooral de cheescake
Gemiddelde prijs: vanaf €50,00 per persoon
Adres: Klostergaten - Routebeschrijving - Facebookpagina
2 - 1877
Omschrijving: Klein restaurant met tafels dicht op elkaar, maar met precies de juiste hoeveelheid privacy. Biedt keuze uit twee vaste menu's met typische gerechten, met drie of vijf gangen.
Specialiteit: koolvisgerechten, lokale vis
Gemiddelde prijs: vanaf €80 per persoon
Adres: Vetrlidsallmenningen 2 - Routebeschrijving - Facebookpagina
3 - Enhjorningen
Beschrijving: Dit restaurant is een van de historische bezienswaardigheden van de stad en is volledig in hout ingericht met karakteristieke meubels. Het biedt visgerechten.
Specialiteit: vissoep
Gemiddelde prijs: vanaf €60,00 per persoon
Adres: Enhjørningsgården - Routebeschrijving - Facebookpagina
4 - Pingvinen
Omschrijving: Kleine gastropub maar ideaal voor een snelle lunch of diner, hoewel het hier erg druk is. De keuken biedt naar stadsnormen een onovertroffen goede prijs-kwaliteitverhouding.
Specialiteit: kaasplankje
Gemiddelde prijs: vanaf €28,00 per persoon
Adres: Vaskerelven - Routebeschrijving - Facebookpagina
5 - Restaurant Cornelius
Omschrijving: Prachtige locatie die te bereiken is met een korte en aangename boottocht. Het biedt typisch Scandinavische gerechten, met drie- en vijfgangenmenu's.
Specialiteit: zeevruchten
Gemiddelde prijs: vanaf €75,00 per persoon
Adres: Holmen v/Bjoroy, Fjell - Routebeschrijving - Facebookpagina