Top 10 van culinaire specialiteiten uit Milaan

Adalia` García

Updated: 03 Oktober 2025 ·

Bedste Ting at Gøre:

Top 10 van culinaire specialiteiten uit Milaan

Italië, dit land vol historie, is een absolute wonder. Maar wat te zeggen van zijn uitzonderlijke gastronomie? De laars staat bekend als de beste keuken ter wereld, boven China en Frankrijk. Het is begrijpelijk waarom zoveel mensen de Italiaanse culinaire specialiteiten waarderen. De Italiaanse keuken bestaat voornamelijk uit eenvoudige voedingsmiddelen zoals tarwe, maar de manier waarop elk ingrediënt wordt gebruikt, laat niemand onverschillig. Italië heeft een groot aantal specialiteiten, zowel zoet, hartig, als alcoholisch, genoeg om de smaakpapillen van de meest veeleisende fijnproevers te verheugen. Ideaal voor een aperitief met zijn vleeswaren, kazen en wijnen, ideaal voor een voorgerecht met kleurrijke salades, ideaal voor een hoofdgerecht met zijn prachtige pizza's, ideaal voor een dessert met zijn tiramisu, ideaal om een goede maaltijd te verteren met een heerlijke Italiaanse koffie, de Italiaanse keuken kan alles!

1- Risotto alla Milanese

Risotto,Alla,Milanese,With,Saffron, ,Healthy,Italian,Food
foto af navaway.fr

In de regio Lombardije waar Milaan zich bevindt, is rijst een essentieel onderdeel van de traditionele keuken. De stad Milaan ligt in de Po-vallei. Dit gedeelte van Italië wordt de "rijstkom van Italië" genoemd. De Lombardije-regio heeft een groot aantal rijstvelden, wat de reden is dat rijst een integraal deel van de Milanese gastronomie is. Voor wat betreft risotto alla Milanese, is de rijst geel door de toevoeging van saffraan, een specerij die moeilijk te produceren is en daarom relatief duur is. De risotto alla Milanese bestaat uit parelrijst gebakken in boter, met rundermerg en witte wijn. Het geheel wordt op smaak gebracht in een bouillon met saffraan. Dit gerecht wordt meestal alleen gegeten, maar kan worden vergezeld van een ander traditioneel gerecht, ossobuco.

2- Ossobuco

Ossobuco,Alla,Milanese,,Italian,Cuisine
Ossobuco,Alla,Milanese,,Italian,Cuisine foto af navaway.fr

Om een heerlijke risotto alla Milanese te vergezellen, is er niets beter dan ossobuco. Dit gerecht bestaat uit vlees, meer specifiek rundermerg en het malse, smakelijke vlees dat het omringt. Om de smaak van het vlees te versterken, bakken Italiaanse koks de kalfsohren in een pan. Het vlees wordt vervolgens gestoofd in een bouillon van vlees, witte wijn, selderij, uien en wortelen. Om deze maaltijd te verfraaien, kies je voor een lokale rode wijn zoals de valtellina.

3- Cassoeula

Homemade,Lombard,Cassoeula,In,A,Terracotta,Pot
Homemade,Lombard,Cassoeula,In,A,Terracotta,Pot foto af navaway.fr

Cassoula, een van de meest troostrijke en bekende gerechten uit Milaan. Dit gerecht kondigt de komst van de winter aan. Dit stoofpotje bestaat uit snuit, oren en poten van varkens, kool, wortelen en uien. Het staat bekend om zijn sterke smaak. Dit gerecht werd vroeger geserveerd aan boeren en ambachtslieden die fysiek werk verrichtten. Dit gerecht stelde hen in staat om goed te verzadigen en door te gaan met werken onder goede omstandigheden. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een wintergerecht, hoewel sommige restaurants het het hele jaar door op de kaart aanbieden. Dit gerecht is erg geliefd met een glas rode wijn. Als je Milaan in deze koude periode bezoekt, geniet dan van dit stevige gerecht voordat je de hoofdstad van Lombardije en zijn prachtige kathedraal Duomo gaat bezoeken.

4- De mondeghili

Deze Milanese specialiteit is een van de favoriete gerechten van de locals. Je mag Milaan niet verlaten zonder de beroemde gehaktballen, gebakken in boter, te hebben geproefd. Dit gerecht werd vroeger bereid met restjes rundvlees, salami en worst om verspilling te voorkomen. De populariteit van dit gerecht heeft ervoor gezorgd dat het recept opnieuw is uitgevonden om extra smaak te geven en een beetje prestige aan dit zeer gewaardeerde gerecht toe te voegen. Tegenwoordig wordt er vlees van betere kwaliteit gebruikt, zoals kalfsvlees, mortadella van Bologna IGP, Parmigiano Reggiano AOP, groenten en nootmuskaat.

5- Gorgonzola

Italian,Food,,Buttery,Or,Firm,Blue,Cheese,Made,From,Cow
Italian,Food,,Buttery,Or,Firm,Blue,Cheese,Made,From,Cow foto af navaway.fr

Hoe kunnen we een kaas niet inclusief maken in deze lijst van specialiteiten? Dat zou een ernstige professionele fout zijn, vooral omdat gorgonzola wordt beschouwd als de op twee na beste kaas ter wereld, net achter zijn metgezel, de parmesan. En nee... Geen Franse kaas op dit podium. Deze romige blauwe kaas wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Je kunt het vinden in risotto met gorgonzola, met polenta, op verschillende pizza's en enkele pastasoorten. Het komt in twee varianten: de "dolce", een meer of minder transparante term die iedereen begrijpt en die bedoeld is om mild te zijn; en de "piccante", wederom weinig verbazing, die meer uitgesproken van smaak is.

6- Polenta

Italian,Polenta,With,Mix,Of,Mushrooms,,Champignon,,Porcini,,Pioppini,,Fried
Italian,Polenta,With,Mix,Of,Mushrooms,,Champignon,,Porcini,,Pioppini,,Fried foto af navaway.fr

Polenta is een van de oudste gerechten ter wereld. Hoewel het oude recept iets verschilt van degene die we vandaag kennen, blijft het principe hetzelfde. Polenta komt in de vorm van een pap of cake, gemaakt van semolina of maïsmeel. Elke familie, elk huishouden, elk restaurant voegt zijn eigen kleine touch toe, wat elke polenta bijzonder maakt. Sommigen voegen kaas toe, anderen zout en peper, en zelfs paddenstoelen.

7- Cotoletta alla Milanese

Veal,Milanese,(cotoletta,Alla,Milanese),With,Lemon,And,Fresh,Vegetable
Veal,Milanese,(cotoletta,Alla,Milanese),With,Lemon,And,Fresh,Vegetable foto af navaway.fr

Wereldwijd beroemd onder de naam "escalope à la milanaise" in Frankrijk, is dit gerecht een tijdloze specialiteit uit Lombardije. Het gebruikte kalfsvlees bestaat voornamelijk uit koteletten of gepaneerde escalopes. Het vlees wordt in boter gebakken voordat het overvloedig wordt bedekt met paneermeel. Het vlees is overigens niet ontbeend, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Als bijgerecht is een salade meer dan voldoende.

8- Panettone

Panettone,Without,A,Slice,(fruit,Cake),For,Xmas,,White,Background
Panettone,Without,A,Slice,(fruit,Cake),For,Xmas,,White,Background foto af navaway.fr

Deze taart is een iconisch dessert dat de kersttafels in de Lombardije-regio betovert. Het is een licht brioche, gevuld met gedroogde vruchten en met name krenten, citrusvruchten zoals citroen, gekonfijte sinaasappel, noten en cedraat. Dit dessert is zeer geliefd met mousserende wijn zoals de beroemde Prosecco of Lambrusco.

9- Barbajada

Hier is een van de meest troostrijke dranken uit Milaan. Hiervoor hoeft het niet moeilijk te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is gelijke delen melk, koffie en chocolade te combineren, geserveerd met slagroom. Afhankelijk van het seizoen kan de barbajada koud of warm worden genuttigd.

10- Cannoncini

Italian,Cream,Stuffed,Cannoncini,(cream,Horns)
Italian,Cream,Stuffed,Cannoncini,(cream,Horns) foto af navaway.fr

Laten we eindigen met een van de zoetigheden die iedereen doet watertanden: de cannoncini. Dit dessert is vergelijkbaar met cannoli, die oorspronkelijk uit Sicilië komen. Alleen de grootte maakt het duidelijk om de twee te onderscheiden. Van cilindervormige, kan het bladerdeeg gevuld worden met verschillende vullingen. Met pistachecrème, citroencrème of gewoon chocolade, de cannoncini zijn een waar genot!